הזמר העברי ו"העמק הוא חלום" אינם התרבות שלי

[..]נניח לעבר, למאבק על תחיית השפה העברית והיצירה בעברית. הם הרי שייכים לאנכרוניזם, להיסטוריה האשכנזית. אם שלומי חתוכה רוצה ששירתו תוכר כ"שירה מזרחית" והוא יוכר כ"משורר מזרחי" – לו יהי. זמר מזרחי כבר יש לנו, והרבה, אז למה נחסר שירה וספרות מזרחית, ותיאטרון מזרחי ומחול מזרחי וצילום מזרחי? רצונם של משורר/סופר/במאי/צלם – כבודם. והלאה הישראליות, והלאה התרבות הישראלית! 100 שנים מהן הספיקו לנו.[..] (ניבה לניר הארץ 22/12/2013)

שאול סלע

  • 14:36
  • 22.12.13

"התרבות השלטת" ששלטה בכלים בהם מנחילים תרבות כשלה לצערי בכך שהדור הצעיר לא יודע עברית שמאפשרת לו לקרוא את עגנון. מאידך לשמחתי כשל נסיונו של המימסד להשליט בכח את "העמק הוא חלום" כתרבות שלטת. המימסד שהתנכל ליידיש ניסה להתנכל גם למורשת המוסיקלית של היהודים שבאו מארצות האיסלאם. אם את האחים סלאח ודאוד אל כוויתי דחקו לגטו של קול ישראל בערבית ,אזי זוהר ארגוב ועופר לוי יחד עם אמצעי התקשורת המודרנית פרצו את טבעת החנק שהמימסד שם על פיתוח המוסיקה של מסורות ויוצרים מזרחים.

סאלח ודאוד אל כוויתי יחד עם מוסיקאים יהודים עיראקים הביאו את המקאם העיראקי להכרה על ידי אונסקו כמורשת תרבותית לא גשמית של האנושות. חלק הארי של המוסיקאים בבגדאד במחצית הראשונה של המאה ה עשרים היו יהודים. בארץ עסקו האחים כוויתי במכירת כלי בית.

זה נכון מאוד שעופר לוי משתמש בלשון ביבים אבל את היצירה יש להפריד מאישיותו של היוצר. בעקבות עופר לוי פותחה מוסיקה מזרחית שהיא אכן פופולרית ,אבל אינה אמנות מגוייסת. המוסיקה של עופר לוי מבוססת על עבדול ווהאב ובית הכנסת של יהודים מזרחים ולא על הזמר העברי .סביר מאוד שעופר לוי גם פתח את הדלתות למשה חבושה ועובדיה יהודה פתיה שיוצרים מוסיקה איכותית שהשומע אותה חש חוויה רוחנית

גם לאשכנזים יש יוצר אהוד בן עזר שמו וגם במקרה של אהוד בן עזר מפרידים את היוצר מהיצירה. אהוד בן עזר הוא  טיפוס מגעיל אבל "אין שאננים בציון" הוא מפעל אדיר

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s